Nawrót eboli u wyleczonej pielęgniarki

Brytyjska pielęgniarka Pauline Cafferkey, która została wyleczona z zakażenia ebolą, ma nawrót choroby. Jest w stanie krytycznym.

Aktualizacja: 14.10.2015 15:19 Publikacja: 14.10.2015 14:28

Nawrót eboli u wyleczonej pielęgniarki

Foto: AFP

Kobieta zaraziła się wirusem w ubiegłym roku, pracując jako wolontariuszka w szpitalu w Sierra Leone podczas epidemii tej choroby.

Na początku tego roku Pauline Cafferkey poddana została eksperymentalnemu leczeniu - podano jej lek antywirusowy i krew osoby, która wyleczyła się z eboli. Wydawało się, że pielęgniarka wyzdrowiała, choć była już w stanie krytycznym.

Nawrót choroby nastąpił w ubiegłym tygodniu. Ze Szkocji, gdzie mieszka, Pauline Cafferkey została przewieziona do londyńskiego Royal Free Hospital. Jest ściśle izolowana.

Rodzina kobiety ujawniła, że Pauline Cafferkey już w poprzedni poniedziałek zgłosiła się do  Uniwersyteckiego Szpitala im. Królowej Elżbiety w Glasgow z pierwszymi objawami zakażenia. Lekarz rzeczywiście zdiagnozował "infekcję wirusową", ale odesłał pielęgniarkę do domu. Dopiero w czwartek, kiedy chora czuła się już bardzo źle, zdiagnozowano nawrót eboli.

Dziś lekarze twierdzą, że kobieta jest w stanie krytycznym. Istnieje obawa, że nie przeżyje nawrotu choroby.

Kobieta zaraziła się wirusem w ubiegłym roku, pracując jako wolontariuszka w szpitalu w Sierra Leone podczas epidemii tej choroby.

Na początku tego roku Pauline Cafferkey poddana została eksperymentalnemu leczeniu - podano jej lek antywirusowy i krew osoby, która wyleczyła się z eboli. Wydawało się, że pielęgniarka wyzdrowiała, choć była już w stanie krytycznym.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej