Usunięcie soli z diety zmniejsza ryzyko problemów z sercem o niemal 20 proc.

Z badań UK Biobank, wynika, że nawet niewielkie zmniejszenie ilości soli w diecie może być korzystne dla naszego zdrowia.

Publikacja: 27.08.2023 12:55

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

Foto: Adobe Stock

Celem prowadzonego od 2006 roku, zakrojonego na szeroką skalę badania UK Biobank jest ustalenie przyczyn wielu powszechnie występujących chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca i choroba Alzheimera.

"The Guardian" opublikował właśnie ustalenia naukowców, w ramach tego badania, dotyczące soli. Okazuje się, że pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Pozostało 85% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Zdrowie
Raka będzie można wykryć na siedem lat przed diagnozą?
Zdrowie
Bieg po Nowe Życie
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych