Tak wynika z interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach z 15 października 2015 r. (IBPP2/4512-612/15/RSz).
Wnioskodawca wskazał, że zamierza rozpocząć sprzedaż produktów spożywczych w punktach sprzedaży zlokalizowanych w centrach handlowych i w samodzielnych lokalach. Wyjaśnił, że co do zasady produkty będą sprzedawane w jednorazowych opakowaniach, w niektórych przypadkach – donoszone do stolika. Produkty będą przygotowywane w lokalu na miejscu. Podatnik uważał, że ich sprzedaż powinna zostać zakwalifikowana jako dostawa towarów, w związku z czym błędem byłoby występowanie o klasyfikację statystyczną, gdyż organy właściwe w tym zakresie klasyfikują sprzedaż gotowych dań i posiłków w postaci kanapek jako usługę gastronomiczną, a zatem błędnie kwalifikując ją z perspektywy samego opodatkowania VAT. Wnioskodawca uważał, że w przypadku większości produktów zastosowanie powinna znaleźć stawka VAT w wysokości 5 proc.