Barbera del Monferrato Superiore

Autor jest prezesem zarządu Delikatesów Alma, miłośnikiem cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Aktualizacja: 08.09.2016 16:32 Publikacja: 08.09.2016 16:29

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Powiedzieć, że Włosi mają wyjątkowy stosunek do jedzenia, to mało. Sam mistrz Fellini oznajmił kiedyś, że „życie jest kombinacją magii i makaronu”. Sophia Loren utrzymuje, że swą aparycję zawdzięcza temuż właśnie przysmakowi.

Mieszkańcy Italii nie są oczywiście osamotnieni w swoich kulinarnych sympatiach. Umieją je jednak łączyć z dbałością o jakość produktów i z szacunkiem dla ziemi, na której się rodzą. To we Włoszech powstał ruch Slow Food. I właśnie za dwa tygodnie w stolicy Piemontu, Turynie, odbędzie się kolejna odsłona święta jedzenia – Terra Madre Salone del Gusto 2016.

Pozostało 81% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Kultura
Nowa instytucja kultury - Instytut Różnorodności Językowej Rzeczypospolitej
Kultura
Noc Muzeów, czyli spacer do przeszłości i przyszłości
Kultura
Rząd: Prawo twórców do tantiem w sieci niezbywalne. Co na to Netflix i Spotify?
Kultura
Teatr Dramatyczny i Stary do obsadzenia. Niedługo poznamy nazwiska dyrektorów
Kultura
Była dyrektor Zachęty, Hanna Wróblewska, zastępuje Bartłomieja Sienkiewicza