Farina Valpolicella DOC

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni.

Aktualizacja: 20.10.2016 20:31 Publikacja: 20.10.2016 18:24

Farina Valpolicella DOC

Foto: Rzeczpospolita

Jesienna aura skłania ku oddawaniu się kulinarnym przyjemnościom. Miło, jeśli przy tej okazji można przywołać wakacyjne wspomnienia. Dzisiejszą winną pogadankę dedykuję więc wszystkim, których letnie ścieżki zawiodły do Włoch, a w szczególności nad niezwykłe jezioro Garda i do urokliwej Werony.

Wenecja Euganejska, czyli po włosku Veneto to jeden z najważniejszych regionów winnych Italii. Jej częścią, przez niektórych uważaną za najlepszą, jest Valpolicella. Dolina wielu piwnic, tak przyjęło się powszechnie tłumaczyć pochodzenie nazwy tego miejsca. Nie ma w tym nic dziwnego, zawdzięcza to swoim rozmiarom – rozciąga się na wschód od Gardy aż po wzgórza nieopodal Werony – oraz zróżnicowanemu terroir, Valpolicella ma naprawdę wiele do zaoferowania winnym entuzjastom. Spójrzmy więc pokrótce, jakie wina się tu produkuje.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Kultura
Nowa instytucja kultury - Instytut Różnorodności Językowej Rzeczypospolitej
Kultura
Noc Muzeów, czyli spacer do przeszłości i przyszłości
Kultura
Rząd: Prawo twórców do tantiem w sieci niezbywalne. Co na to Netflix i Spotify?
Kultura
Teatr Dramatyczny i Stary do obsadzenia. Niedługo poznamy nazwiska dyrektorów
Kultura
Była dyrektor Zachęty, Hanna Wróblewska, zastępuje Bartłomieja Sienkiewicza