Francuski naukowiec: Ludwik IX Święty zmarł, bo nie jadł sałatek

Ludwik IX, ostatni francuski król, który organizował wyprawy krzyżowe, nie zmarł w Tunisie z powodu dżumy lub dyzenterii, jak zwykło się uważać, ale z powodu szkorbutu - twierdzą naukowcy z międzynarodowego zespołu, kierowanego przez znanego francuskiego patologa sądowego Philippe'a Charliera,

Aktualizacja: 21.06.2019 17:38 Publikacja: 21.06.2019 17:11

Francuski naukowiec: Ludwik IX Święty zmarł, bo nie jadł sałatek

Foto: El Greco - Święty Ludwik król Francji

Wielonarządowa, bolesna choroba, wywołana niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu, była prawdziwą plagą dla marynarzy aż do przełomu XIX i XX wieku.

To, że jedzenie cytrusów leczy szkorbut, udowodnił dopiero w XVIII wieku szkocki lekarz James Lind. Król Ludwik IX, który wylądował w Tunezji z Ósmą Krucjatą w 1270 roku, nie wiedział o tym i popełnił fatalny błąd - nie jadł lokalnego jedzenia. Tamtejsze sałatki czy owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, tymczasem mięsożerna dieta krzyżowców oraz pobożność króla okazały się po wiekach przyczyną jego zguby.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Archeologia
Kolos Konstantyna powrócił do Rzymu. Można go zobaczyć w Muzeach Kapitolińskich
Archeologia
Egipt restauruje piramidę w Gizie. "Dar dla świata XXI wieku"
Archeologia
We włoskim Paestum odkryto dwie nowe świątynie doryckie
Archeologia
Cucuteni-Trypole. Wegeosady sprzed sześciu tysięcy lat
Archeologia
Szwajcaria. Detektorysta znalazł na polu marchwi biżuterię sprzed 3,5 tysiąca lat