Osoba pracująca na straganie jest narażona na skutki zmian temperatury, co nie jest bez znaczenia szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Pracodawca nie może się tu wykpić, powołując się na zasadę, że „jak jest zima, to musi być zimno". Zgodnie z § 44 rozporządzenia przy pracach wykonywanych na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsc pracy pomieszczenia umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się oraz zmianę odzieży. Powinny one być ponadto zaopatrzone w urządzenia do podgrzewania posiłków. Temperatura w pomieszczeniach do ogrzewania się pracowników nie może być niższa niż 16 st. C.
Jeśli w związku z pracą na otwartej przestrzeni nie ma możliwości w okresie zimowym zapewnienia pomieszczeń zgodnie z tymi zasadami, pracownik powinien mieć zapewnione w pobliżu miejsca pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła. Trzeba przy tym pamiętać o zachowaniu wymogów ochrony przeciwpożarowej. Te zasady należy też stosować do kiosków, jeżeli są one pomieszczeniami nieogrzewanymi.
Kioski należą do tzw. tymczasowych obiektów budowlanych niepołączonych trwale z gruntem. Do tej kategorii należy zaliczyć również pawilony sprzedaży ulicznej i wystawowe. Kiosk, w którym pracownik ma wykonywać obowiązki, nie może być dowolnej konstrukcji. Zgodnie z wymogami BHP jego wysokość w świetle powinna wynosić co najmniej 2,2 m.
Zatrudniając pracownika w kiosku, pracodawcy często zapominają, że on również ma potrzeby fizjologiczne. W typowych sytuacjach do załatwiania tych potrzeb służą toalety podłączone do instalacji kanalizacyjnej, co w przypadku kiosku może stanowić problem. O tym, jak tę kwestię rozwiązać, mówi § 27 pkt 4 rozporządzenia. Zgodnie z nim do pracowników zatrudnionych na otwartej przestrzeni poza terenem zakładu pracy przez okres nie dłuższy niż trzy miesiące oraz zatrudnionych w budynkach niewyposażonych w instalację wodociągową i kanalizacyjną mogą być urządzane ustępy wyposażone w szczelne zbiorniki nieczystości. Ten wymóg spełniają urządzenia typu toi toi.
Organizując pracę w kiosku czy na straganie, należy mieć świadomość, że prawidłowości dotyczące m.in. warunków pracy może zweryfikować inspektor pracy. Gdy ujawni uchybienia, wystawi nakaz, w którym zobowiąże pracodawcę do ich usunięcia. Taki obowiązek trzeba wykonać. Argumenty takie jak małe obroty czy brak funduszy nie mają tu znaczenia.
Rozmowa | >Piotr Wojciechowski adwokat, of counsel Raczkowski Paruch sp.k. j. ostałowski