Tysiąc nowych piw w Polsce

Więcej piwa niż Polska warzą tylko Niemcy i Wielka Brytania. Coraz większy udział w produkcji mają niszowe trunki.

Aktualizacja: 25.11.2015 16:38 Publikacja: 25.11.2015 15:53

Tysiąc nowych piw w Polsce

Foto: 123RF

Niemal 40,1 mln hl piwa wyprodukowały polskie browary w 2014 r. – wynika z najnowszego raportu Brewers of Europe, organizacji skupiającej europejskich producentów chmielowych trunków. Taka ilość alkoholu rozlanego do butelek, puszek i kegów daje nam 3. miejsce na Starym Kontynencie, za Niemcami i Wielką Brytanią.

O ile jednak w Polsce w latach 2009 – 2014 produkcja piwa zwiększyła się o ponad 10 proc., o tyle u naszych rywali zmalała: u naszych zachodnich sąsiadów o niemal 3 proc., a na Wyspach Brytyjskich o blisko 9 proc.

Ten rok także powinien zakończyć się zwyżką produkcji piwa w Polsce. Po dziewięciu miesiącach sięgała 32,1 mln hl i była o ok. 1 proc. wyższa niż przed rokiem – podaje GUS. W minionych latach wzrost produkcji piwa napędzało głównie jego rosnące spożycie w kraju. W 2014 r. przekraczało 37,6 mln hl. Dawało to 98 l na osobę. Pięć lat wcześniej wynosiło ok. 34,4 mln hl, czyli 91 l per capita.

- Górną granicą spożycia, jaką możemy osiągnąć w Polsce jest 100 litrów na osobę. Jednak szanse, że tak się stanie, przynajmniej w krótkim czasie są niewielkie – mówi „Rzeczpospolitej" Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich (SRBP). – Krajowy rynek piwa jest już nasycony, co więcej unijne przepisy, jak np. ograniczenia reklamy czy punktów sprzedaży, idą w kierunku ograniczania konsumpcji alkoholi – dodaje.

Zdaniem Andrzeja Olkowskiego, tak, jak na każdym dojrzałym rynku, na popularności mogą zyskiwać piwa najtańsze i najdroższe. Tracić będą natomiast piwa ze średniej półki cenowej. Sprzedaż piwa najtańszych będą napędzać głównie marki własne sieci handlowych. Modę na niszowe trunki, w nowych oryginalnych stylach wykorzystują już – i będą nadal napędzać - browary lokalne i rzemieślnicze.

To głównie one zalewają rynek nowościami, które odciągają konsumentów do masowych jasnych pełnych. W 2014 r. powstało 500 nowych piw.

- Liczba nowych piw w 2015 roku sięgnie 1000 - szacuje Zimowit Fałat, współwłaściciel rzemieślniczego browaru Pinta, będzie ich dwa razy więcej.

Zwiększa się także liczba browarów w Polsce. Rok temu, jak podaje Brewers of Europe było ich 133, wobec 89 w 2009 r. - Aktualnie mamy w Polsce ok. 150 browarów oraz od 60 do 70, które działają na zasadzie kontraktowania produkcji w oparciu o własne pomysły, surowce, opakowania i marketing w istniejących browarach – wyjaśnia Ziemowit Fałat. Potencjał dla rozwoju sprzedaży piw rzemieślniczych jest nadal duży, ponieważ nadal kupuje się je głównie w dużych miastach, a najmniejsze browary nie są w stanie nadążyć z produkcją i dystrybucją, aby zdobyć mniejsze miejscowości.

- Czeka nas też przyspieszenie urozmaicenia asortymentu w gastronomii, wraz z wygaszaniem umów lojalnościowych lokali i koncernów. HoReCa (hotele, restauracje, catering – red.), za sprawą nacisków klientów, jest bardzo zainteresowana piwami z małych browarów – wyjaśnia Ziemowit Fałat.

Najwięksi gracze nie zamierzają oddać pola mały konkurentom i także zalewają rynek nowymi piwami.

- Branża piwowarska jest najbardziej innowacyjną wśród alkoholi – podkreśla Joanna Kwiatkowska, rzecznik Kompanii Piwowarskiej , lidera polskiego rynku piwa. Tylko w tym roku firma ta wprowadziła m.in Tyskie Radler, Lech Ice Diesel, czyli piwo z colą oraz bezalkoholowego Lecha Free Limonka.

Ten ostatni okazał się strzałem w dziesiątkę. - Do końca 2015 r. segment piw bezalkoholowych może zanotować 50 –proc. wzrost sprzedaży – szacuje Joanna Kwiatkowska.

Duże firmy tym chętniej inwestują w piwa inne niż jasne pełne, ponieważ dają im one wyższe marże. A przy dużej konkurencji i presji cenowej ze strony sieci handlowych ma to coraz większe znaczenie.

Niemal 40,1 mln hl piwa wyprodukowały polskie browary w 2014 r. – wynika z najnowszego raportu Brewers of Europe, organizacji skupiającej europejskich producentów chmielowych trunków. Taka ilość alkoholu rozlanego do butelek, puszek i kegów daje nam 3. miejsce na Starym Kontynencie, za Niemcami i Wielką Brytanią.

O ile jednak w Polsce w latach 2009 – 2014 produkcja piwa zwiększyła się o ponad 10 proc., o tyle u naszych rywali zmalała: u naszych zachodnich sąsiadów o niemal 3 proc., a na Wyspach Brytyjskich o blisko 9 proc.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Biznes
Czasy są niepewne, firmy nadal mało inwestują
Biznes
Szpitale toną w długach, a koszty działania rosną
Biznes
Spółki muszą oszczędnie gospodarować wodą. Coraz większe problemy
Biznes
Spółka Rafała Brzoski idzie na miliard. InPost bliski rekordu
Materiał partnera
Przed nami jubileusz 10 lat w Polsce