Jeśli dotychczas budziło to wątpliwości, teraz znaleziono niezbite dowody czerpania z zasobów ula już w epoce kamienia. Tym samym okazało się, że człowiek korzysta z pracy pszczół o wiele dłużej, niż dotychczas przypuszczali naukowcy. Pozostałości wosku znaleziono na bardzo starych fragmentach naczyń, jakimi posługiwali się ludzie w Europie, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce.
Odkrycia dokonał zespół naukowców z brytyjskiego Uniwersytetu w Bristolu oraz z francuskiego interdyscyplinarnego laboratorium Cepam Uniwersytetu Sophia-Antipolis w Nicei (zajmuje się badaniem starożytnych społeczności, ich sposobem życia, funkcjonowania i relacjami ze środowiskiem naturalnym od epoki kamienia do średniowiecza). Wiadomość o tym zamieszcza pismo „Nature".
Ikonografia starożytnego Egiptu, a także egipskie źródła pisane wskazują, że korzystanie z dobrodziejstw pszczelarstwa miało miejsce już około 4400 lat temu, ale przecież nie był to początek pszczelarstwa. W Polsce najstarsze znane ślady wykorzystywania wosku i miodu pochodziły dotychczas z wczesnego średniowiecza, sprzed około tysiąca lat.
– Wosk pszczeli jest bardzo charakterystyczną substancją, jego „podpis chemiczny" jest nie do pomylenia. Jest to wydzielina gruczołów woskowych pszczół służąca im do budowania plastrów. Składa się z kwasów organicznych, hydrokwasów, alkoholi, estrów i węglowodorów. To substancja bardzo trwała, jej ślady pozostają na naczyniach czy innych przedmiotach bardzo długo. Dlatego właśnie takich śladów poszukiwaliśmy – wyjaśnia Martine Regert z laboratorium Cepam Uniwersytetu Sophia-Antipolis.
Zbadano 6400 fragmentów prastarych naczyń odkopanych przez archeologów w 17 krajach, od Finlandii do Tunezji, także w Polsce. Takie ślady stwierdzone na fragmentach naczyń stanowią dowód kontaktu człowieka z pszczołami. Ślady takie gromadzą się w bardzo drobnych porach w naczyniach ceramicznych, po ich wewnętrznej stronie, można je wyśledzić pod mikroskopem. Metodę obserwowania śladów wosku na naczyniach oraz pozyskiwania próbek takiego osadu opracowali chemicy z Uniwersytetu w Bristolu.