Dotychczas przyjmowano, że pierwsi rolnicy pojawili się na Bliskim Wschodzie, w obrębie tak zwanego żyznego półksiężyca obejmującego Turcję, Syrię, Irak, Izrael. Było to około 12–11 tys. lat temu, gdy na półkuli północnej skończyła się epoka lodowa.
Do Europy, najpierw na Bałkany, pierwsi rolnicy dotarli około 8 tys. lat temu, na północ od Karpat pojawili się tysiąc lat później.
Badaniami w Izraelu kieruje prof. Dani Nadel z Uniwersytetu w Hajfie. Uczestniczą w nich także archeolodzy z Uniwersytetu w Tel Awiwie, Uniwersytetu Bar-Ilan oraz Uniwersytetu Harvarda. Informuje o tym pismo „PLOS ONE".
Stanowisko zostało odkryte dzięki temu, że obniżył się poziom jeziora. W warstwie sprzed 23 tys. lat archeolodzy znaleźli pozostałości 140 gatunków roślin, wśród nich ziarna pszenicy płaskurki, jęczmienia oraz owsa, a także 13 gatunków chwastów zbożowych przemieszanych z ziarnami zbóż.
– Duża ilość chwastów stanowi dowód systematycznej uprawy zbóż. Rozwój chwastów zaczął się wraz z upowszechnianiem rolnictwa. Pola uprawne były nowym, nieistniejącym wcześniej środowiskiem, które sprzyjało rozwojowi chwastów – powiedział uczestniczący w badaniach prof. Ehud Weiss.